The Great Trail: S ’werelds langste fietsroute

In 2017 bestaat Canada officieel 150 jaar. Om de verjaardag van het land te vieren besloot de Een non-profitorganisatie in 1992 om een ambitieus project te starten. De non-profitorganisatie besloot om de langste fietsroute ter wereld aan te leggen. De route van kust tot kust is maar liefst 24.000 kilometer lang en is autovrij.

Het initiatief is een idee van de non-profitorganisatie The Trans Canada Trail. De fietsroute is geïnspireerd op de EuroVelo. De EuroVelo is een netwerk van fietspaden in Europa. The Great Trail heeft als doel om activiteiten zoals wandelen, fietsen en paardrijden te stimuleren. De route is meer dan enkel een fietsroute. Er zijn ook mogelijkheden tot watersporten zoals kajakken en raften. Op een aantal plekken op de route kan, mits er gesneeuwd heeft, worden geskied en gereden worden met een sneeuwscooter.

The Great Trail brengt fietsliefhebbers en andere outdoorsporters langs de mooiste plekken in Canada.  De fietsroute begint (of eindigt) bij Newfoundland aan de Atlantische Oceaan. De route over zowel verharde als onverharde wegen rijkt via Edmonton, Alberta, naar British Colombia en in de Yukon helemaal tot Vancouver Island. De route brengt u langs alle hoogtepunten die het prachtige land te bieden heeft. Zo rijdt u door prachtige natuurgebieden, vol met wildlife zoals beren, elanden en wolven, en komt u onderweg oude spoorwegen en mijnen tegen.

The Great Trail is voor het grootste deel gemaakt uit nieuw geopende fietspaden tezamen met 400 openbare routes die aan elkaar gesloten zijn zoals de Galloping Goose in British Columbia en de Petit Témis in Quebec. Een groot deel van de route bevindt zich op gedoneerde oude treinsporen van de Canadian Pacific and Canadian National Raiway (Canadese spoorwegen). De route is gebouwd door en op initiatief van vrijwilligers en is om deze reden van het Canadese volk. Onderhoud wordt verzorgd door non-profitorganisaties en lokale vrijwilligers. Dit maakt The Great Trail ook gelijk het grootste vrijwilligers project van het land en wellicht de wereld.

De route is voor het grootste deel aangesloten op de grootste deel aangesloten op de grote steden van Canada. Zo leeft 80% van de Canadese bevolking op nog geen half uur rijden van de fietsroute. Fietsers en andere outdoor liefhebbers kunnen onderweg overnachten in hotels in steden of speciale overnachtingsplaatsen langs de route waar geen stad in de buurt is.

Als u besluit om een deel van de route af te leggen raad ik u aan om goede voorzorgsmaatregelen te treffen. De route bestaat niet alleen uit asfalt maar ook uit onverharde wegen waardoor een goede mountainbike noodzakelijk is. Bereidt uw reis goed voor door reparatiemateriaal voor uw fiets mee te nemen en u overnachtingen te reserveren. De route neemt razendsnel in populariteit toe waardoor slaapplekken in dunbevolkte gebieden lastig te vinden zijn. Tevens dient u zich te verdiepen in de natuur als u door natuurgebieden reist. Op een aantal plekken op de route komen beren voor. In deze gebieden is een speciale berenspray zeker noodzakelijk.

Visa Canada

Sinds afgelopen jaar is het voor een aantal landen mogelijk om online een visa Canada, een zogenoemde eTA Canada aan te schaffen. Indien u een creditcard bezit dan kan u het visum zelf aanvragen via de site van het Canadese consulaat in Nederland. Heeft u alleen iDeal of wellicht Mistercash indien u in België woont dan kunt u het visa Canada aanvragen via Evisumservice.nl. U betaald dan een kleine meerprijs maar u heeft wel het benodigde reisdocument.

Veel fietsplezier,

Bert Sitters

You may also like

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *